VESTIMENTA A IRAN:

Un de les principals pors que es té quan es vol viatjar a Iran, és el tema de la vestimenta. Tant per a home com per a dones s’han de tenir presents una sèrie de normes de decoro que hem de tenir present abans de començar a preparar la maleta per viatjar a Iran. Com en tots els països, hem de tenir present l’estació i les ciutats a visitar, ja que la diversitat de climes i temperatures són àmplies. Notablement en el nord del país el clima en una mica mes noble en estius, i a la zona muntanyenca fa mes fred.

COM HAN DE VESTIR ELS HOMES SI VAN A IRAN:

Quan ens referim a com ha de prepara un  homes la seva maleta per viatjar a Iran és bastant senzill. Poden portar samarretes o camises de màniga curta i pantalons llargs. En general, els pantalons curts només es permeten a les platges turístiques. En el desert on la calor és mes aclaparadora poden utilitzar calçats oberts tipus sandàlies masculines. En resum el que han d’evitar afegir en la seva maleta són els pantalons curts, les samarretes de tirants i la roba molt ajustada.

COM VESTIR A IRAN SI ETS DONA:

Per a les dones, en general és necessari en les dones el mocador cobrint el cap,  és aconsellable que sigui transpirable i lleuger. Sempre trobem el fals mite que diu que totes les dones han d’anar molt tapades i amb un mocador negre que no deixi sortir ni un sol cabell, però això és fals. Poc a poca la vestimenta a Iran avança al modernisme, deixant a les dones usar un mocador de qualsevol color forma i grandària, i cobrint parcialment els seus cabells. Però que hem de tenir present:

  • Abans de pujar-te a l’avió amb destinació Iran, has d’assegurar-te que portes almenys un mocador en l’equipatge de mà. Quan l’avió aterra en territori iranià, és obligatori per a les dones portar posat el mocador que cobreixi el cap.
  • Les dones han de portar el pèl cobert durant tota la seva estada a Iran en quan es trobin en llocs públics.
    El mocador en el cap no té perquè anar ajustat, i no està mal vist mostrar el serrell o el front. Si tens el pèl molt llarg, és recomanable que et facis una coleta o una trossa.
  • El codi de vestimenta islàmic assenyala que les dones sempre han de vestir-se de la manera més conservadora possible. Això significa que no és possible portar escot visible, pantalons curts o faldilles, ni camises o samarretes sense mànigues. Han d’usar-se camises i pantalons llargs i solts. Els botins i les mànigues 3/4 són acceptables a les principals ciutats, però estan mal vistes en ciutats més religioses com Mashhad o Qom.
  • Sobre el calçat, les sandàlies obertes estan permeses, però és recomanable afegir en la nostra maleta un calçat tancat per a llargues caminades com per exemple Persépolis.
  • En els llocs sagrats com les mesquites, se’ls sol demanar a les dones que usin un chador (un tros gran de tela embolicat al voltant del cap i la part superior del cos), però no et preocupis, ells mateixos us ho presten per poder accedir al temple, així que no us heu de preocupar d’afegir un en la maleta.

Cal tenir en compte que els estrangers tenen una mica més de flexibilitat pel que fa a les regles però igualment les hem de complir. Únicament cal tenir una mica més de cura en els llocs religiosos, on si que solen ser bastant més estrictes amb la forma de vestir. Però no cal fer cap drama d’això ni obsessionar-se massa. Per exemple, si et cau el mocador del cap, no et preocupis: torna a col·locar-ho i ja està. No et ficaràs en cap lio per això, solament para esment i intenta portar-ho sempre en el seu lloc.